MICRO EXPRESSIONS

"LIE TO ME"

 

Hoe zie je of iemand tegen je liegt?
Door studies naar micro expressies in het gezicht kan je duidelijk zien of iemand liegt.

Maar dan moet je ze wel kunnen herkennen. Soms zijn ze zo minimaal dat dit niet te zien is door een mens die niets van micro expressies af weet.

In dit project ging het om een project dat “Silent Buildings” heette, hierin mocht ik zelf een project verzinnen wat binnen de gevangenis viel. Hierbij stond de gevangenis centraal.

De meeste mensen in de gevangenis zijn pathologische leugenaars en zullen altijd ontkennen dat ze überhaupt iets hebben gedaan wat niet mocht volgens de wet. Door mijn inspiratie van de hit serie “Lie to me” ben ik meer gaan ontdekken over uitdrukkingen van een gezicht. Hoe zie je of iemand verdrietig is of juist heel boos? Al deze emoties gieren door de gevangenis en geven een stempel op de cellen, want je voelt van alles als je alleen met gesloten deur in een cel staat, ik geloof dat emotionele ervaringen gevangen kunnen worden in bepaalde ruimtes, door kippenvel die je krijgt of door bepaalde beelden die je jezelf voorstelt in die situatie. Zulke ruimtes zullen nooit meer fijn voelen als er iets heftigs is gebeurd.

 

In dit project heb ik een performance neergezet met een zintuiglijke ervaring van een gevangene in zijn cel. Door geluid en weinig lichtinval heb ik een echte omgeving van een gevangene nagebootst. Daarbij heb ik een figurant uitgezocht die erg goed zijn micro expressies kan tonen vanuit zijn gezicht en houding.

REAL LIFE

THE EXPERIENCE